De Nationale Klimaatweek 2022

Een beter klimaat begint vandaag en bij jezelf! Dit is hét moment om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland en onze portemonnee. Afgelopen week was Nationale Klimaatweek. Uit 158 gemeentes hebben mensen zich aangemeld als klimaatburgemeester of klimaatsupporter. In Friesland zijn 6 klimaatburgemeesters benoemd. Meer info op www.nkw2022.nl.

Ook Vlieland heeft een klimaatburgemeester: Elsje de Ruijter. Eén van haar eerste acties was, om samen met de kinderen van De Jutter op Vlieland, de vlag van De Nationale Klimaatweek te hijsen.

Hieronder volgt een interview met Elsje de Ruijter.

Klimaatburgemeester op Vlieland

Wat was je motivatie om klimaatburgemeester op Vlieland te worden?
“Ik voel me wel ambassadeur voor het klimaat. Een oud-wethouder van Vlieland noemde mij eens Miss Duurzaam. Dat vond ik toen niet leuk, nu wel. De rol van Klimaatburgemeester zie ik als ambassadeur voor het klimaat.”

Hoe ben je klimaatburgemeester geworden?
“Er was een oproep om je aan te melden en ik heb daarom een motivatiebrief gestuurd aan het ministerie. Mijn motivatie was onder andere: consuminderen. Dat we met elkaar zoveel spullen kopen en zoveel reizen heeft nog de meeste impact op het klimaat. Want als we minder spullen kopen, hoeft de industrie minder te produceren, hoeft er minder vervoerd te worden en wordt er minder weggegooid. Lees maar eens De Verborgen Impact, van Babette Porcelijn. Zij weet dat haarfijn uit te leggen.”

Hoe wil jij je als klimaatburgemeester inzetten om anderen te inspireren om ook hun beste klimaatbeen voor te zetten?
“Door te vertellen dat het een serieus probleem is, maar dat we met ons allen er iets aan kunnen doen. En vooral: dat het ook leuk kan zijn om samen iets te doen. Het hijsen van de Klimaatvlag met de schoolgaande jeugd en iets vertellen over het klimaat was zo’n moment. Met elkaar een uitdaging aangaan, om minder water te gebruiken of zo, is zowel leuk om te doen, als ook goed voor de bewustwording.”

Wat doe jij privé om klimaatbestendig bezig te zijn, oftewel wat doe je voor het verduurzamen van je eigen voetafdruk?
“Ik maak er een sport van zo weinig mogelijk te gebruiken, zonder het gevoel te hebben iets tekort te komen. En als ik iets nodig heb, zorg ik dat het effect daarvan op het klimaat zo klein mogelijk is. Dus ik ben een fan van tweedehands spullen en van het bij elkaar lenen van spullen die je niet zo vaak nodig hebt. Het is nog goedkoop ook! Ik breng ook vaak spullen die ik zelf niet meer nodig heb naar de Drumband.”

Vroeger werd er gesproken over de “geitenwollensokken” figuren, die bijvoorbeeld het afval wilden verminderen. Hoe denk je dit om te kunnen buigen naar een beter milieu, dat voor iedereen toegankelijk is?
“Wat een cliché! Iedereen kan afval verminderen, wat voor sokken je ook draagt. Waar ik als Klimaatburgemeester wel zorgen over heb is dit: Hoe maak je het, ook voor mensen die al moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen, mogelijk om verantwoorde keuzes te maken? Als duurzaam geproduceerd voedsel duurder is, dan is de keuze snel gemaakt als je weinig geld hebt. Daarom zou het bijvoorbeeld goed zijn als de belasting op onverpakte levensmiddelen omlaag gaat. En dat biologisch verbouwd voedsel goedkoper wordt.”

Hierbij wil ik Elsje heel veel succes wensen in haar functie als klimaatburgemeester en hartelijk bedanken voor het interview.

Gerard Pelgrim

Zie ook het artikel over de Klimaatburgemeesters van Friesland in Friesch Dagblad en de website van gemeente Vlieland.

Visits: 2918