Training gemeentebestuur

Hoe voorkom je dat een raadslid met drie petten op in belangenverstrengeling verwikkeld raakt? Hoe voorkom je dat een wethouder vertrouwelijke informatie naar buiten brengt? Lastige vragen. Vragen die je jezelf maar beter kan stellen, voordat je geconfronteerd wordt met een voldongen feit. En dat deden we vanavond tijdens een training Integriteit*.

Acht raadsleden, vier raadsopvolgers, gemeentesecretaris, burgemeester, griffier en één wethouder waren vanavond present in het gemeentehuis, waar we onder leiding van Peter Otten werden ondergedompeld in de wereld van integriteit. Peter Otten was door griffier Robert Lanting gevraagd deze training te geven. Otten is zelf raadslid en dat merkten we. Hij kan heel goed voorbeelden uit de praktijk geven en begrijpt meteen tegen welke problemen we hier op Vlieland zouden kunnen aanlopen.

Wat is integriteit eigenlijk? Wanneer ben je het wel, wanneer ben je het niet? Het is niet zo zwartwit als Ien Dales, ooit Minister van Binnenlandse Zaken: “een beetje integer kan niet”, in 1992 stelde. Je kon ook niet een beetje zwanger zijn, vond ze . Je was het wel of je was het niet. Tegenwoordig wordt integriteit heel anders behandeld. Elke situatie vraagt weer om een andere kijk op de zaak. Integriteit is meer een grijs begrip geworden, dat in veel gradaties kan voorkomen.

Integriteit raakt aan de kernbegrippen van openbaar bestuur: Dienstbaarheid, Onafhankelijkheid, Openheid, Betrouwbaarheid en Zorgvuldigheid. Mooie woorden, die pas een waarde krijgen door de invulling die wij eraan geven. In elke situatie moeten wij als bestuurders ons dus afvragen of die kernbegrippen door ons handelen niet in het geding komen. Of, zoals Peter Otten het verwoordde: “Je moet jezelf in de spiegel kunnen kijken, je moet op een verjaardagsfeestje uitleg kunnen geven, je moet een goed verhaal hebben als de pers belt.” Verantwoording over je handelen kunnen afleggen zonder dat het schaamrood je naar de kaken stijgt, dus.

Dienstbaar, onafhankelijk, open, betrouwbaar en zorgvuldig handelen. Dat is dus integriteit.

* Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties. Een persoon met deze eigenschappen wordt integer genoemd. Een integer persoon zal zijn doen niet laten beïnvloeden door oneigenlijke zaken (bron: Wikipedia).

 

Visits: 4394

2 comments

  • Dank voor dit verslag over de bijeenkomst integriteit. Ik heb de workshop met veel plezier gegeven. Dat was ook vooral omdat grote interesse en betrokkenheid bestond vanuit de lokale politiek van Vlieland voor dit onderwerp. Hou dat vast en als het toch wat wegzakt… kom ik graag langs voor een opfrissing! Hartelijke groet, Peter A. Otten

  • Elsje de Ruijter

    Leuk dat je op dit weblog reageert, Peter!
    Integriteit is een belangrijk onderwerp. GroenWit zal het bespreekbaar houden. In de gemeenteraad, in de agendacommissie en in de fractie.
    groet,
    Elsje