Terugblik (2): Leefbaarheid

Leefbaarheid – Wonen

We zagen in het gebouw van – toen nog – bibliotheek en Vliering een mooie bestemming weggelegd op het gebied van wonen. De centrale ligging in het dorp maakt dit gebouw zeer geschikt voor seniorenhuisvesting. Nu staat het gebouw al jaren leeg zonder plan. Wel ligt er nu een Woonplan, waar we 4 jaar geleden al toe opriepen.

We weten ook al jaren dat de locatie van de oude basisschool vrij gaat komen. Er had al een plan kunnen liggen. Nu blijft het terrein eerst een paar jaren ongebruikt. Zet de gemeente wel de juiste prioriteiten? Wonen, onderwijs, zorg en duurzaamheid hadden vier jaar lang de prioriteiten moeten zijn, niet ondergrondse afvalinzameling (om er maar één te noemen).

Nu worden als nieuwbouwlocaties in één adem het Vuurboetsplein en het veld naast Westendt genoemd. Dat wilden wij vier jaar geleden niet. En dat willen we nog steeds niet. Alleen al op het terrein van de Zeester kunnen heel veel woningen worden gerealiseerd. De huidige ideeën van dit college bedreigen de open structuur aan het westeinde van het dorp.

We wilden WoonFriesland aan de afspraken houden en bestaande woningen duurzaam laten opknappen en verbouwen. Dat is heel aardig gelukt. De nieuwbouw is gerealiseerd en verschillende woningen zijn duurzamer gemaakt. Er zijn plannen voor nog meer zonnepanelen op huurwoningen. Goede samenwerking met WoonFriesland blijft in deze belangrijk.

In november 2016 hebben we een motie ingediend, waarin de raad het college verzoekt zich tot het uiterste in te spannen om WoonFriesland nauw bij de planontwikkeling van een nieuwe Uiterton te betrekken. De motie werd door beide andere fracties ondersteund. Iedereen zag in dat we zo’n partij als WoonFriesland nodig hebben om een nieuwe Uiterton te kunnen realiseren.

Leefbaarheid – Onderwijs

We wilden het onderwijs op Vlieland op goed niveau houden, wie niet? Het resultaat is een mooi nieuw schoolgebouw met goede faciliteiten. De ontwikkeling van het aantal leerlingen is echter zorgelijk. De samenwerking met de Anna  Maria van Schurman school in Franeker kan het vertrouwen en de kwaliteit verbeteren, zodat we nieuwe, goede docenten kunnen aantrekken. Bij voorkeur bieden we de (hooggeschoolde) partner een baan bij de gemeente aan.

Leefbaarheid – Vervoer

We wilden minimaal drie afvaarten per dag. Mede door als leden van GroenWit daarover te praten met ondernemers en leden van klantenpanel en raad van toezicht, is het resultaat dat met ingang van de nieuwe dienstregeling dit gaat gebeuren. We wilden ook een eilander tarief voor fietsen, en jawel, ook dat is gelukt. Zelfs voor tandems!

Leefbaarheid-Cultuur

Dankzij een voorstel van GroenWit heeft de gemeente informatie verspreid over de gewoontes op Vlieland en hoe daarmee om te gaan.

Views: 469