Duurzaamheid hoog op de agenda? deel 3

Drie agendapunten die zo op het oog niets met duurzaamheid te maken hebben: een herziening van het bestemmingsplan zomerhuizen, een plan voor een nieuw strandpaviljoen en het verruimen van een kapvergunning. Vandaag deel 3.

Strandpaviljoen

Vóór de behandeling van het agendapunt strandpaviljoen, had ik gesproken met de indiener van het plan. Ik stelde hem voor om het eerste energieneutrale strandpaviljoen te bouwen. Op IJburg in Amsterdam staat een al grotendeels energieneutraal paviljoen, maar dat ligt niet aan zee. Dat tel ik niet mee.

De aanvrager wilde de uitdaging wel aan om zo energieneutraal mogelijk te bouwen. Hij was het met me eens dat de duurzame ontwikkeling van Vlieland wel een impuls kan gebruiken. Het gebouw wordt opgetrokken uit goed geïsoleerde houtskeletbouw en leent zich qua ligging heel goed voor zonne-energie, maar ook een warmtepomp zou heel goed kunnen. We zijn blij dat de aanvrager deze uitdaging aangaat en hopen hem later dit (of volgend?) jaar te kunnen feliciteren met het eerste energieneutrale strandpaviljoen van Nederland.

Views: 340