Monopoly Vlieland krijgt andere lading

Voor heel veel mensen is Monopoly een geweldig avondvullend gezelschapsspel. Er is ook een Vlielandse versie van. Maar dat die versie werkelijkheid zou kunnen gaan worden in de Vlielandse politiek, had ik me nooit kunnen voorstellen. Toch lijkt dat te gebeuren nu Lijst Fier voorstelt een minderheidscoalitie met zichzelf aan te gaan met gedoogsteun van het ABV. Een coalitie met jezelf? Splits je je dan eerst op en ga je weer samen verder? 

Wat is een coalitie? ‘Een coalitie is een verbond van twee of meer groeperingen, partijen of staten. In het bijzonder wordt het woord gebruikt voor een verbond van politieke partijen die dan in een volksvertegenwoordiging samen een meerderheid van de stemmen hebben.’* Een minderheidscoalitie is een coalitie met een minderheid van de stemmen, maar kan dus per definitie niet bestaan uit 1 partij. Een coalitie vormen met jezelf is zoiets als trouwen met jezelf. Om een coalitie te vormen heb je toch echt 2 partijen nodig.

Dit voorstel van Lijst Fier kwam op tafel tijdens de behandeling van punt 8a van de raadsvergadering. Dinsdagavond gingen we verder met de raadsvergadering die op maandag 23 mei was begonnen en was geëindigd na een motie van wantrouwen. Punt 8a, het verslag van de 2e informateur dhr. Kramer, werd als eerste besproken. De fracties konden daar hun reactie geven op de adviezen van de informateur. 

Gesprekken met informateur

De heer Kramer, burgemeester van Noardeast-Fryslân en bereid gevonden op te treden als informateur heeft met de vier partijen gesprekken gevoerd. Lijst Fier heeft daarin gemeld dat zij in de oppositie kunnen plaatsnemen, indien er om wat voor reden dan ook geen coalitie gevormd kan worden samen met Lijst Fier. Ik citeer: “Laatste mogelijkheid is raadsakkoord (onder procesbegeleider) met wethouder keuze via vacature. Als dit niet lukt, dan geeft Lijst Fier het initiatief terug. (…) Fier kan ook positief kritisch in de oppositie.”

De gesprekken met de vier fracties leidden ertoe dat de informateur het volgende stappenplan voorstelde: 

1. Doorstart gesprekken LF en NLV

2. Besprekingen LF met (een) andere partij(en)

3. Besprekingen NLV met (een) andere partij(en)

4. Minderheidscoalitie met gedoogsteun

5. Minderheidscoalitie met een raadsprogramma

6. Raadsprogramma met wethouders van buiten de raad

Het volledige verslag is terug te lezen bij de stukken van afgelopen vergadering(en).

Voorstel Lijst Fier

Nu komt Lijst Fier met een ‘minderheidscoalitie’, waarin 2 wethouders uit de eigen partij met gedoogsteun van het ABV. Het idee van Lijst Fier is een optie die de heer Kramer niet had voorgesteld. Wat is dan de meerwaarde geweest van de inzet van de heer Kramer? Getuigt het niet van een zekere mate van arrogantie om buiten de adviezen van de informateur om met een nieuwe optie te komen? Is het een noodgreep om toch niet in de oppositiebankjes terecht te komen? En dat ondanks het feit dat je hebt gezegd dat te willen doen als er geen andere partij met je in een coalitie wil?

Naar mijn idee verdwijnen de begrippen democratie en volksvertegenwoordiging hiermee volledig uit het zicht. Eerder is hier sprake van een monopolie van Lijst Fier. Van de 655 uitgebrachte stemmen bij de verkiezingen heeft Fier inderdaad 253 stemmen gekregen. Dat is veel. Maar geeft dat Lijst Fier het recht om een college met louter Fier wethouders te willen gaan vormen? Er blijven altijd nog 412 stemgerechtigden over die anders dachten…. Op deze manier de besluiten van het college te kunnen bepalen is een democratie onwaardig. Democratie komt het beste uit de verf door andere geluiden mee te nemen en daarover in discussie te gaan.

Ik hoop dat Lijst Fier zich bedenkt en met een ander voorstel komt. Het bordspel Monopolie krijgt door deze stap van Lijst Fier ineens een heel andere lading. Gezellig thuis een spelletje spelen zit er voor mij voorlopig niet in.

Hedwig de Lang

*Bron: Wikipedia

Visits: 760