Duurzaamheid hoog op de agenda? deel 2

Drie agendapunten die zo op het oog niets met duurzaamheid te maken hebben: een herziening van het bestemmingsplan zomerhuizen, een plan voor een nieuw strandpaviljoen en het verruimen van een kapvergunning. Vandaag deel 2.

Jacuzzi’s, zwembaden en whirlpools

De heer Janssens van ABV hield een warm pleidooi voor het zuinig omgaan met water op het eiland. Daarmee had hij een punt. Waterbesparing is – naast energiebesparing – één van de pijlers waar het ambitiemanifest Duurzaamheid op drijft. Een privé-zwembad in het duin moesten we om die reden ook niet willen. Dat willen we ook niet en (mede) daarom lag er een voorstel om dat in de toekomst onmogelijk te maken.

Wat wel mogelijk blijft zijn jacuzzi’s en whirlpools met een maximum grootte van 6 m2. Best veel. Dat kan toch wel wat kleiner. Ook voor ons is een belangrijke reden om tegen een zwembad in het duin te zijn het gebruik van water en energie. Hoe kleiner het warme bad, hoe minder verbruik daarvan. 4 m2 lijkt ons daarom voldoende.

Willen we warme badjes binnen de duurzaamheidsdoelstellingen laten passen, dan zou een badje dus zo min mogelijk water moeten gebruiken en zo mogelijk geen fossiele energie om het water te verwarmen. Ons pleidooi leek aan dovemansoren gericht. Zelfs de heer Janssens, voorstander van het zuinig omspringen met ons kostbare drinkwater, hield zich doof. 6 m2 blijft dus toegestaan. Gelukkig nam de wethouder de handschoen wel op. Hij stemde ermee in om in gesprek met Staatsbosbeheer over de inrichting van het zomerhuizenterrein aandacht te vragen voor een duurzame verwarming en verlichting van terrein en opstallen.

Views: 313